Klikk på bildet for fullskjermvisning

ICESCAPES

År

Teknikk

Størrelse

Utstilt

2019

Etsning, karborundum og koldnål

Fra 60 x 48 til 585 x 290 cm

Trafo Kunsthall, Asker
Peder Balke-senteret, Gruppeutstilling, Kapp 2020 (utsatt)

Naturen i Arktis er sårbar. Det er der klimaet endrer seg raskest, med økende temperaturer og smeltende is. Siden 2001 har jeg vært regelmessig på Svalbard og observert hvordan mange av breene har minket. I 2017 og 2019 dro jeg til Nordvest-Grønland i forbindelse med forarbeid til nye grafikkserier med is som tema. 

 

80% av Grønland er dekket av is. På grunn av høyere lufttemperaturer smelter innlandsisen stadig raskere. Sør for byen Ilulissat ligger den 40-50 kilometer lange Kangia Isfjord. Dette er et enestående og storslått naturområde, som i 2004 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger den nordlige halvkules mest produktive bre – Sermeq Kujalleq, som hvert døgn kalver flere millioner tonn is. En rasktflytende isstrøm som fyller en fjord med gigantiske isfjell er et dramatisk og fryktinngytende naturfenomen.

 

Jeg ble overveldet av kraften og skjørheten i islandskapet. Det endrer seg kontinuerlig på grunn av strømninger, avsmeltning og lysforhold. Utstillinger som Soft Ice og Icescapes er resultat av oppholdene på Svalbard og Grønland. Min intensjon er å vise bruddstykker og glimt fra arktiske landskap i endring.

All Rights Reserved © Ellen Karin Mæhlum / BONO

  • Grey Facebook Icon