top of page

OBSERVERT 79ºN

År

Teknikk

Størrelse

Utstilt

2014 - 2017

Karborundum, koldnål, sjablong

Fra 69 x 99 cm til 498 x 205 cm

Galleri Norske Grafikere, Oslo

Charlottenborg Kunsthal, Spring Exhibition, Copenhagen

Høstutstillingen, Oslo

GraN - Graphic Nordica, Akureyri Kunstmuseum, Iceland  

Bølgen Kulturhus, Larvik

SPENNVIDDE, Rørosmuseet

6th Guanlan Print Biennial, China Printmaking Museum, China

MTG International Print Triennial – Krakow – Falun, Sweden  

BIECTR, The 9th Biennale internationale d’estampe, Canada

National Original Print Exhibition, Bankside Gallery, London 

78°55'N 11°56'Ø

Ny-Ålesund som ligger ca 79°N på Svalbard, er verdens nordligste permanente bosetning. Fra å være et gruvesamfunn har Ny-Ålesund utviklet seg til et senter for internasjonal arktisk forskning og miljø overvåking. Om vinteren bor det omlag 35 personer der, og om sommeren kommer det opptil 180 forskere fra 15-20 nasjoner dit. I tillegg besøkes Ny-Ålesund årlig av flere titalls tusen dagsturister som ankommer med cruiseskip. Naturen der er sårbar og i løpet av de siste årene har det skjedd store endringer. Breene har minsket og Kongsfjorden, der Ny-Ålesund ligger, har blitt isfri.

 

Mitt første besøk på Svalbard var i år 2000. Etter dette har jeg tilbrakt mange somrer på Kunstnerhytta som Norske Billedkunstnere leier av Kings Bay AS i Ny-Ålesund. Flere ganger har jeg også vært deltager på forskningsekspedisjoner. Oppholdene og samarbeidet med forskerne har resultert i flere grafikkutstillinger. I serien OBSERVERT - 79°N danner fotoskisser fra opplevelser og observasjoner ute i felt grunnlag for bildene. 

På Svalbard er så mye som 60 % av landarealene dekket av is, og mindre enn 10 % har vegetasjon. Det er midnattssol der fra 20 april. Min tiltrekning til dette kalde, storslåtte og grenseoverskridende landskapet er vanskelig å forklare. Lyset, isen, de brå skiftningene i været, dyrelivet, isbjørnen, polarhistorien og klimautfordringene er en del av det.

Professor Bjørn Jamtveits katalogtekst  "Om observasjon og opplevelse" ble skrevet til utstillingen.

bottom of page