top of page

Klikk på bildet for fullskjermvisning

SOFT ICE

År

Teknikk

Størrelse

Utstilt

2017 - 2019

Karborundum, koldnål, sjablong

Fra 58 x 60 til 489 x 140 cm

Nordic Contemporary Print Triennial 2020, Sverige

Kunstverket Galleri, Oslo

BIECTR, The 11th Biennale International, Canada

Naturen i Arktis er sårbar. Det er der klimaet endrer seg raskest, med økende temperaturer og smeltende is. Dette kommer til å påvirke både økosystemene og samfunnene i nord. Siden 2001 har jeg vært regelmessig på Svalbard og observert hvordan mange av breene har minket. I 2017 dro jeg til Nordvest-Grønland i forbindelse med forarbeid til nye grafikkserier med is som tema. 

 

80% av Grønland er dekket av is. På grunn av høyere lufttemperaturer smelter innlandsisen stadig raskere. Sør for byen Ilulissat ligger den 40-50 kilometer lange Kangia Isfjord. Dette er et enestående og storslått naturområde, som i 2004 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her ligger den nordlige halvkules mest produktive bre – Sermeq Kujalleq, som hvert døgn kalver flere millioner tonn is. En rasktflytende isstrøm som fyller en fjord med gigantiske isfjell er et dramatisk og fryktinngytende naturfenomen.

 

Jeg ble overveldet av kraften og skjørheten i islandskapet. Det endrer seg kontinuerlig på grunn av strømninger, avsmeltning og lysforhold. Utstillinger som Soft Ice og Eyes for Ice er resultat av oppholdene på Svalbard og Grønland. Både isen og de mange fargesterke bebyggelsene ble motiv i arbeidene. Min intensjon er å vise bruddstykker og glimt fra arktiske landskap i endring. Issmelting fra breene i Arktis og Antarktis vil gi høyere havnivåer. 

Mer om Soft Ice

bottom of page